Open en gesloten korte o in het Nederlands, door Dick Grune


Versie 1.4

Een misschien kleine minderheid van de Nederlanders, waaronder ik, maakt verschil tussen open en gesloten o in korte lettergrepen; voor deze Nederlanders rijmt bij voorbeeld bok niet op hok, en bos niet op mos. Ergens in de jaren zestig heb ik van alle woorden met een korte o opgeschreven hoe ik ze uitspreek, en met de Kerstdagen van 2007 heb ik deze lijst aangevuld uit het Groene Boekje en opgeschoond, en samengevat in bijgaand artikel.

Met Kerst 2013 heb ik mijn lijst met de lijst uit het Woordenboek der Nederlandse taal (uit 1869, toen het verschil ook in West-Nederland nog gemaakt werd), en die uit een artikel uit 1849 van D. Bomhoff Hz. gecombineerd.

Het artikel van Bomhoff is in matig ge-OCR-de vorm op het Internet te vinden; voor betere leesbaarheid heb ik er een PDF-file van gemaakt, die hier bijgaat, evanals de volledige lijst van woorden met alle indicaties. Voor de liefhebber.

(A -possibly small- minority of the speakers of Dutch differentiate between open and closed short o. I am one of them. In the 1960s I made a list of all words with short o, and the way I pronounce them. Over Christmas 2007 and 2013 I supplemented this list from various sources and wrote a short accompanying paper. The paper is in Dutch; I reckon anybody interested in this level of detail of the Dutch language is at least able to read it.)

* Het artikel

* Bomhoff's artikel uit 1849

* Lijst van woorden met een korte o met hun uitspraak (in LaTeX-formaat)


[Home Page]
Open en gesloten korte o in het Nederlands, door Dick Grune / Dick Grune / dick@dickgrune.com

... and my name is not Richard ...